Ca
sa mananci
sanatos
trebuie sa inveti sa prepari si mancarea intr-un mod sanatos. Pentru
multi dintre noi, asta inseamna “iarasi pierd timp pentru a gati
ceva sanatos”, “uff, iarasi o reteta complicata” sau “iarasi
mananc chestii fara gust”. Totusi, procesul de a gati sanatos nu
trebuie sa fie o piedica in scopul tau de a manca sanatos. Exista
multe solutii care ne vor invata sa transformam mancarea noastra
preferata intr-una sanatosa, fara a-si pierde gustul.
Iata
beneficiile atunci cand iti pregatesti si prepari singur mancarea.
Graba
generala din zilele noastre face ca perspectiva planificarii,
prepararii si savurarii unei mancaruri gatite acasa este
descurajatoare. Metoda “simplu si usor” a vietii noastre, care
implica mancarea pregatita la microunde, restaurantele fast-food si
mancarurile “la pachet” pun in umbra cu lejeritate importanta
prepararii unei mancaruri in cel mai sanatos si traditional mod: la
tine acasa.
Insa comoditatea vine cu un pret. Trebuie sa intelegi ca cele mai
multe dintre mancarurile de fast-food sau microunde contin o
imensitate
de ingrediente nesanatoase.
In plus, cu siguranta unii
dintre noi am fost sfatuiti de catre medic sa incepem o dieta
sanatoasa pentru a combate/preveni unele probleme de sanatate cum
sunt diabetul, bolile cardiace sau lupta impotriva obezitatii. In
cele mai multe cazuri, dietele te fac sa mananci aceleasi lucruri,
fapt ce poate deveni monoton si nesatisfacator la un anumit punct.
Astfel, daca ai acces la o anumita gama de mancaruri, cu un strop de
imaginatie, incearca sa induci dietei tale o varietate si o
improspatare de fiecare data cand vrei sa prepari ceva, toate acestea
pentru a-ti oferi tie placerea de a manca sanatos si gustos.
Doar cateva minutele in plus
atunci cand gatesti mancaruri sanatoase iti pot acorda un control
asupra modului in care tu si familia ta veti manca. Cu cat vei cauta
sa introduci o varietate mai mare in meniul familiei tale, cu atat ii
vei proteja mai mult de obisnuitele problem de sanatate care vin cu
modul de mancat nesanatos. Un alt beneficiu este acela ca vei
descoperi noi gusturi, arome si texturi atunci cand vine vorba despre
mancarea proaspat gatita. Si nu in ultimul rand, servirea mesei cu
familia, o traditie pierduta in cele mai multe cazuri din zilele
noastre, va poate apropia si mai mult.
Cum
sa-ti faci retetele favorite mai sanatoase.
Sunt foarte multe metode prin
care poti modifica un aspect in retetele tale preferate, astfel incat
ele sa devina sanatoase, in acelasi timp pastrandu-si gustul, aroma
si textura preferata.
-
Reduce cantitatea de carne si creste cantitatea de legume necesara
pentru supe, ciorbe si mancarea la pachet.
-
Alege variantele de cereale integrale pentru paste si paine, si
inlocuieste faina alba “albita” cu faina alba integrala atunci
cand vrei sa coci.
-
Eliminati untul, alte grasimi si uleiul atunci cand faceti mancare,
folositi tigaile teflonate.
-
In cazul in care nu puteti renunta la grasimi atunci cand prajiti
mancarea, INTOTDEAUNA uscati carnea pe prosoape din hartie. Totusi,
cea mai sanatoasa modalitate ramane gatirea carnii pe gratar.
-
Evita sa prepari mancarea cu alimente ce contin Glutamat Monosodic
(E621), acesta poate produce pofta de mancare excesiva, ataca
neuronii si este considerat printre cele mai cancerigene substante.
-
Atunci cand preparati diferite ciorbe, in detrimentul sari de
bucatarie , folositi ceapa si usturoiul pentru a da gust mancarii.
-
Cumparati branza cu procent redus de grasime, de exemplu mozzarella,
care este in mod natural mai slaba.
-
Grasimile nesanatoase cum sunt margarina, untul si anumite uleiuri
pot fi reduse in proportie de pana la 50% dintr-o reteta. La inceput,
incearca sa reduci cantitatea folosita doar cu 10-15%, urmand ca
treptat, sa reduci din ce in ce mai mult pana ajungi la 50%. Nici
nu vei observa diferenta.
-
Foloseste fructe inghetate fara sa adaugi zahar, atunci cand cele
proaspete nu sunt disponibile. (de exemplu capsunile puse pentru
iarna)
-
Reduce cantitatea de zahar folosita in retete cu 30% pana la 50%.
-
Atunci cand mananci un cartof fiert, in loc sa folosesti un dressing
bogat in grasimi sau unt, incearca un sos salsa sau o salata.
Invatand
notiunile de baza ale unei alimentatii sanatoase este primul pas in
promovarea sanatatii tale personale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu