Fructele pot fi consumate proaspete sau in diverse preparate. Fructele au diverse actiuni in organism: micsoreaza secretia gastrica si se consuma, de obicei, la sfarsitul mesei ca desert; actiune laxativa ca rezultat al continutului inalt de celuloza si acizi organici; constipanta (afinele, coarnele) datorita taninului pe care il contin; diuretica, asigurata de continutul crescut de apa si potasiu, colagoga; vitaminizanta. Sunt bogate in vitamina: A caisele, lamaile, portocalele, ananasul, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile; in vitamina B1 - strugurii, portocalele, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile; in vitamina C - lamaia, portocalele, caisele, merele, perele, afinele, coacazele, in vitamina E - nucile, migdalele, maslinele. Fructele bogate in glucide se limiteaza in alimentatia obezilor. Prunele negre uscate se recomanda la tratarea constipatiilor. Merele acre se indica la tratarea obezitatii, diabetului zaharat; cele dulci - la tratarea bolilor hepatice, renale, cardiovasculare. Merele coapte si rase se prescriu la dizenterie, enterocolite. Strugurii contin glucoza, fructoza, substante minerale, celuloza si se intrebuinteaza la tratarea patologiilor cardiovasculare, hepatice, renale, tuberculozei si se limiteaza în diabet zaharat, obezitate, boala ulceroasa a stomacului si duodenului, enterocolite. Macesele sunt bogate in vitaminele C, P, caroten. Decoctul de macese se recomanda la tratarea multor maladii, indeosebi iarna si primavara. Afinele sunt bogate in tanine. Un continut înalt de vitamina C se afla in coacazele negre si, mai mic -in cele roz si albe. Agrisele sunt bogate în vitamina C, acizi organici, pectina, cupru. Zmeura este bogata în vitaminele C, P, pectina, cupru. Purinele ce intra în componenta ei sunt contraindicate pentru folosirea zmeurei in cazul bolnavilor de guta si patologiile renale. Trebuie facute 2 remarci importante referitoare la consumul fructelor: 1. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Fructele fierte sau coapte la cuptor nu mai furnizeaza substantele nutritive, nici apa atat de necesara purificarii; ele sunt foarte acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu o mare cheltuiala de energie. Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor. Trebuie sa ne amintim mereu: sa consumam alimentele crude, sa le mestecam cum trebuie, sa nu le infulecam cu lacomie. 2. Cat timp trebuie sa treaca de la consumarea altor mancaruri pana la consumarea fructelor? Atat timp cat stomacul este gol, putem manca cand si cate fructe vrem, lasand totusi sa se scurga totusi macar 30 min inainte de a manca alte feluri de mancare. Daca ne intreaba cineva: care credeti ca este cea mai periculoasa masa din zi, vom raspunde cu siguranta: inainte de culcare. Dar a doua masa ca pericol? Va raspundem noi: micul dejun copios. De ce? Sa ne amintim: energia este baza vietii. Cand ne sculam dimineata suntem odihniti si in cea mai buna forma energetica (pe care ne-o furnizeaza somnul). Pe ce vom cheltui aceasta energie? Pe un mic dejun copios? Digestia (mare cheltuitoare de energie) acestui "mic dejun copios" ne va consuma energia, nu ne va aduce noi forte. Mai ales micile dejunuri traditionale si anume oua, branza, paine, rosii, ceai, lapte, conserve, prost combinate, consuma o enorma cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizata decat dupa ce mancarea este absorbita de intestine. Daca vom inlocui acest amalgam de alimente (de multe ori combinate absolut haotic) cu fructe, energia acestora va fi asimilata de organism aproape instantaneu (in loc sa dureze ore) si starea de somnolenta ce urmeaza micului dejun bogat (traditional) va disparea. La micul dejun putem manca fructe, ori de cate ori ne este foame. Mancatul fructelor pe stomacul gol accelereaza si pierderea greutatii atunci cand este necesar. Caloriile de inalta calitate care se gasesc in fructe nu vor crea probleme de greutate corpului nostru. Ratiunea pentru care se recomanda consumul fructelor dimineata este legata de desfasurarea celor 3 cicluri ale corpului nostru: 1. Eliminarea (4 a.m.-12 p.m.). Mancand fructe in acest interval, capatam rapid energie si favorizam astfel eliminarea toxinelor. Apa continuta de fructe are un rol hotarator in procesul eliminarii. Consumarea altor alimente franeaza eliminarea. 2. Consumul alimentelor (12 p.m.-8 p.m.). Putem manca, dar cu atentie: digestia alimentelor prelucrate artificial mai mult ne consuma energia. Cel mai bine este sa incepem cu salate si pe masura ce ne apropiem de ora 8, putem consuma si alimente care contin proteine, dar corect combinate. 3. Asimilarea (8 p.m.-4 a.m.). Acum corpul nostru isi extrage substantele nutritive si le utilizeaza. Daca am combinat corect mancarurile, in aproximativ 3 ore ajung in intestin, unde incepe absorbtia lor de catre corp. |
Sursa:Mananca sanatos.eu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu